Noutati

» 05.07.2011
Sa lansat situl oficial www.lagoto.ro
» detalii....



 

Soiuri de trufa care cresc in Romania

Tuber aestivum sau trufa neagra de vara

 

Impreuna cu trufa negra de toamna este cea mai raspindita specie de trufe comestibile din padurile noastre. Are o forma in general sferica sau putin neregulata si are invelisul exterior acoperit cu negi piramidali negri. La interior are aspect marmorat, cu o culoare de la gri pina la oranj cu nervuri albe. Are o aroma intensa, deosebit de placuta. Creste intr-un sol nisipos sau argilos din zonele umede de padure. Se poate gasi cu usurinta in padurile de carpen, fag, tei, alun si stejar unde creste in simbioza cu radacinile acestora. Perioada de recoltare este din iulie pina in septembrie.

Tuber uncinatum sau trufa neagra de tomna

Este asemanatoare cu trufa neagra de vara, cu diferenta ca negii de pe suprafata exterioara sunt mai mari si perioada de recoltare este din septembrie pina in decembrie. Aroma si textura interioara este identica cu cea a trufei negre de vara.

 

 

 

 

 

 

Tuber Magnatum sau trufa alba

Parfumul placut si aromat face ca aceasta trufa sa fie unica si in consecinta pretul ei este pe masura. Suprafata exterioara este neteda, catifelata, de culoare cafenie deschis pina la galben. Interiorul este de culoare maro deschis cu vinisoare albe. In functie de textura si umiditatea solului unde creste poate avea o forma sferica sau neregulata. Traieste in simbioza cu stejarul, teiul, plopul si salcia. Pentru a creste si a se dezvolta are nevoie de sol si conditii climaterice aparte: pamintul trebuie sa fie moale si umed in majoritatea timpului din an, trebuie sa aiba un Ph adecvat si o buna circulatie a aerului. In functie de conditiile meteorologice perioada de recoltat dureaza din noiembrie pina in ianuarie.

Tuber macrosporum sau trufa cu spori mari

 

Parfumul acestei trufe este patrunzator si se aseamana putin cu cel al trufei albe. Exteriorul trufei este rugos, de culoare maro inchis cu pete rosiatice. Interiorul este maro inchis cu vinisoare albe. Fiind o trufa pretentioasa la conditile de sol si umiditate este destul de rara intilnita prin padurile noastre. Perioada de recoltare este din octombrie pina in decembrie.

 

 

 

 

Tuber brumale sau trufa de iarna

 

Este o trufa cu un miros si un gust foarte placut de mosc. Exteriorul trufei este rugos, de culoare gri inchis pina la negru-albastrui. Interiorul are un aspect marmorat, gri cu vinisoare albe. Trufele sunt destul de mici (pina la dimensiunea unei nuci) si se recolteaza de la mijlocul lunii noiembrie pina in martie. Intrucit este de mici dimensiuni si se gaseste in cantitati mici nu este o trufa foarte cautata la noi.

 

 

 

Tuber mesentericum sau trufa gazoasa

 

Este o trufa foarte asemanatoare cu trufa neagra de vara dar se distinge prin mirosul intens de fenol. Suprafata exterioara este neagra si cu negi mici si desi. Cele mai multe dintre trufe prezinta o escavatie caracteristica. Interiorul este gri inchis cu vene albe. Creste in simbioza cu stejarul si alunul. Perioada de recoltare este din octombrie pina in decembrie. Datorita mirosului intens de gudron nu prea este utilizata la gatit.

 

 

 

Choiromyces meandriformis sau trufa porceasca

 

Exteriorul trufei este fin de culoare gri deschis sau galbui. Interiorul este gri-deschis cu alb. Creste la suprafata solului, chiar mare parte din trufa in exterior, putind fi gasita si fara ajutorul cainilor. Desi creste la dimensiuni mari (putind atinge usor 500-600 gr) si isi pastreaza aroma prin uscare, este considerata ca fiind o trufa de slaba calitate si mai putin cautata.